Wim Kok (links) in gesprek met Leonard Ornstein (rechs)

Vijf vraaggesprekken van in totaal 10 uur

Wim Kok uitvoerig geïnterviewd over zijn vakbondstijd

In opdracht van het IISG heeft Leonard Ornstein in 2016 en 2017 een serie interviews met Wim Kok gemaakt over zijn tijd bij de vakbeweging, als bestuurder bij de Bouwbond NVV, en bij de vakcentrales NVV en FNV. Aan bod komt Koks eigen carrière van medewerker Bouwbond tot voorzitter FNV. Er wordt tijdens de interviews gesproken over de rol van de vakbeweging bij de overgang naar gedecentraliseerde loonvorming en het sociaal akkoord van 1972, over maatschappijvernieuwing en nivellering, over sociale zekerheid en werkgelegenheidsbeleid.

Dit wordt geduid binnen de algemene politieke en maatschappelijke ontwikkelingen van de jaren ’60 en ’70 en de gevolgen hiervan voor de relatie met de andere vakcentrales, met de werkgevers en de overheid.

Het gehele interview bestaat uit verschillende delen met in totaal een lengte van 10 uur en 15 minuten. Bij elkaar vormt het een uniek staaltje oral history, waarin de eerste voorzitter van de FNV (1976-1985) spreekt over zijn ervaringen. Het IISG heeft het voornemen het oral history project te vervolgen met andere vakbondsvoorlieden.

De verschillende gesprekken zijn op te roepen op de website van het IISG,

1. Wim Kok over de belangrijke politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in de jaren ’60 en ’70 en de rol en invloed van de vakbeweging daarbij. 1961-1980. 110 min.
  2. Wim Kok over zijn ontwikkeling van medewerker Bouwbond NVV tot voorzitter NVV. Over het einde van de geleide loonpolitiek en het mislukte sociaal akkoord van 1972. Speciale aandacht voor de relatie met het kabinet Den Uyl en zijn loonpolitiek. 1965-1977. 146 min.
  3. Wim Kok over het streven van de vakbeweging naar maatschappijvernieuwing en nivellering. Aandacht voor de gevolgen hiervan voor de relatie met de werkgevers en met de andere vakcentrales. 1968-1980. 117 min.
  4. Wim Kok over de rol van de vakbeweging in de totstandkoming en uitvoering van de sociale zekerheid en het werkgelegenheidsbeleid. Aandacht voor de gevolgen hiervan voor de relatie met de sociale partners en de overheid en de bijzondere rol van de SER. 1973-1985. 118 min.
  5. Wim Kok over de fusie van NKV en NVV tot FNV in 1976. Gesproken wordt over de redenen van de fusie, het proces zelf en de gevolgen daarvan voor de leden en de relatie met de politiek. Ook aandacht voor het afhaken van de CNV. 1970-1980. 124 min.
  6. Wim Kok over het akkoord van Wassenaar
  7. Wim Kok over de samenwerking met buitenlandse werknemersorganisaties
  8. Wim Kok over zijn ervaringen als NVV- en FNV-voorzitter gedurende zijn hele carrière aan de hand van het fotoarchief van het IISG.

Ga naar…