Het geheugen van de vakbeweging

… een hoog reüniekarakter (vlnr Marianne Ramak, Lodewijk de Waal)

Terugblik op Vriendenbijeenkomst van 3 november 2018

VHV 35 jaar!

Het heeft een hoog reünie gehalte, zei hoogleraar economie en welvaart, Janneke Plantenga op de feestelijke najaarsbijeenkomst waar we het 35 jaar bestaan van de Vrienden van de Vakbondshistorie vierden. Daar had ze gelijk in. Het was echt een feestje van ouwe jongens en meisjes krentenbrood op zaterdag 3 november in de Burcht in Amsterdam. We waren ook met wel 90 mensen en hadden er zin in. Vooraf aan het onderwerp ‘de Arbeidsmarkt’ sprak Henk Muller nog een in memoriam uit over Wim Kok. Henk is jaren lang een directe collega van Wim geweest. Met een glimlach vertelde hij over de kleine Opel Kadett waarin die grote Wim Kok moest rijden. Geen gezicht als hij zijn Duitse collega’s ontmoette die allemaal in dikke Mercedessen reden. Als Henk zegt, dat door Wim het akkoord van Wassenaar in 1982 geheel geaccepteerd werd, hoor ik toch wat gegrom in de zaal.

Gijs Wildeman, auteur van deze column

Louis Groen vertelde over de oprichting 35 jaar geleden, zonder microfoon. Hij is immers bouwbestuurder geweest, ‘een man staat voor zijn woord’. Een vrouw trouwens ook want Janneke Plantenga had het over de arbeidsgeschiedenis. Dat het ook bij de vakbeweging heel gewoon was om te denken aan één kostwinner. Direct dacht ik terug aan 1985 toen mijn bond, de Hout en Bouwbond CNV dat nog tot een congres thema maakte onder leiding van Dilo van Commenée die verder echt niet zo ouderwets was. Het was wel crisis toen maar toch schaam ik mij er nu een beetje voor.

Piet Fortuin de voorzitter van CNV Vakmensen vindt Nederland het beste land van de wereld, maar de mensen zijn wel ondergeschikt aan het systeem en de aandeelhouders hebben te veel macht. Zakaria Boufangacha van de FNV vulde dat nog wat aan, met woorden als: kapitaal moet niet de overhand krijgen boven arbeid, het moet over mensen gaan. De mannen maakten vond ik een prima analyse hoe het in elkaar zit, maar ik miste toch wat visie. Ik probeerde nog wat te provoceren om te zeggen dat het tegen een soepeler ontslagregeling zijn toch wel ouderwets denken is. Toen hoorde ik ook weer gegrom in de zaal. Durf jij je straks nog wel te laten zien fluisterde Martin Spanjers, oud voorzitter van de FNV Dienstenbond mij toe. De discussie van zaal en sprekers onder leiding van Lodewijk de Waal leverde niet veel op is mijn mening. Janneke Plantenga vroeg nog of er een plan was voor de toekomst. Terug naar de regio, naar de werkvloer, zei Anneke Westerlaken de voorzitter van CNV Welzijn.

Feestelijk was de uitreiking van het Cartoonboekje “van Worgwet tot Poldermodel” dat Floor van Gelder namens het bestuur aan de aanwezige oprichters van de VHV uitreikte. Een beetje vakbondsgeschiedenis in plaatjes veelal met humor en enige scherpte. Leuk om te hebben. Het is voor de vrienden van de VHV en mogelijk ook voor de nieuwe vrienden en die hebben we nodig om ook de 40 jaar te halen.

Na afloop was er bij een drankje en een hapje zeer gezellig napraten. Inderdaad een hoog reünie gehalte maar wel met betrokken mensen over het verleden en de toekomst. Ik ben veilig thuis gekomen.

Gijs Wildeman

november 2018