De biografie van Jaap Nieuwenhuize is een uitzondering. Cees Schelling, Greetje Lubbi zijn degenen die mogelijk in het geheugen schieten, als wordt gezocht naar ‘leiders’ in de vakbeweging in de Nederlandse voedingsindustrie. Jaap functioneert bij hen op de achtergrond en dan ook nog eens een belangrijk deel van zijn loopbaan binnen de internationale vakbeweging. Het maakt het lezen van de biografie die Bertus Mulder van hem maakte eigenlijk alleen maar interessanter.
Al op de lagere school in Drunen was Annie van Wezel geboeid door het katern in de schoolatlas over ‘de volkeren van deze wereld’. Wat zouden mensen met een heel andere achtergrond denken en willen? Van Wezel wilde de wereld in en dat is haar gelukt als internationaal adviseur van de FNV. In juli 2018 nam ze afscheid.
Met de oprichting van de Eerste Internationale Arbeiders Associatie in Londen in 1864 sloot Karl Marx zich door het schrijven van de statuten en het program zowel politiek en ideologisch als organisatorisch uitdrukkelijk aan bij de georganiseerde arbeidersbeweging. De betekenis van Karl Marx gaat veel verder dan alleen de arbeiders- en vakbeweging. Harry Peer toont dat wandelend door Trier, waar Marx 200 jaar geleden is geboren, aan.
Tijdens de lancering van de website vijftig vakbondsverhalen.nl op 23 januari 2018 werd opgemerkt dat de vakbeweging moet folderen én polderen. Ook op Europees niveau. Harrie Bijen beschrijft zijn ervaringen met de Sociale Dialoog als algemeen secretaris van de Europese Federatie van Bouw- en Houtarbeiders.
Henk Hofstede werd in 1937 in Wilsum, een dorpje tussen Kampen en Zwolle, geboren. Van 1986 tot 1992 was hij CNV-voorzitter. Hij kijkt tevreden terug op zijn internationale activiteiten maar ‘het gaat allemaal verschrikkelijk langzaam.’