Het geheugen van de vakbeweging

Lodewijk de Waal: ‘Aan zo’n aktie-oproep geef je gehoor, daar twijfelde ik niet over…’

Roolvink en doorgewinterde VVD-er stonden aan begin van vakbondscarrière Lodewijk de Waal

Op de VHV-website  schrijft Tom Etty over de loonmaatregel van minister Roolvink uit 1969. Ik was toen werkzaam bij de RVS (de verzekeringsmaatschappij met het parapluutje) op de afdeling Onroerend Goed. En, uiteraard, was ik lid van de NVV-bond Mercurius.

Dus toen op een ochtend in 1969 er kaderleden voor de deur van de RVS stonden met pamfletten waarin een actie (of aktie, zoals het toen werd geschreven) werd aangekondigd, had dat mijn onverdeelde aandacht. We werden opgeroepen tot een korte staking, waarbij we ons zouden verzamelen bij het Centraal Station.

Aan zo’n oproep geef je gehoor, daar twijfelde ik niet over. Dus ik zei tegen de verbijsterde afdelingschef dat ik ging staken, en verliet het pand. Het was druk bij het Centraal Station: een geslaagde actie. Veel borden tegen “Rioolvink” en zijn wurgwet, de stemming zat er goed in.Tevreden ging ik weer aan het werk na afloop, en er werd nauwelijks over gepraat door mijn collega’s die rustig doorgewerkt hadden, ondanks mijn vraag om mee te gaan.

De volgende dag werd ik bij de directie ontboden. Ik ging, toch wel wat zenuwachtig, naar de chique, geheel gelambriseerde, kamer van de voorzitter van de Raad van Bestuur (RvB), de heer Van Someren (inderdaad, de man van Haya van Someren Downer, VVD prominente en Kamerlid). Hij keek mij aan en sprak plechtig: “De Waal, je hebt mij een doos sigaren gekost. Ik had met de andere leden van de RvB gewed dat er niemand in staking zou gaan. En je hebt als enige wel gestaakt”.

Vervolgens nam het gesprek een vreemde wending: geheel in de geest van de toen populaire repressieve tolerantie, bood hij me een plek aan in de jongerencommissie van de OR. Ik pruttelde nog wat tegen; “moet ik daarvoor niet verkozen worden?”, maar hij zei me dat hij het wel zou regelen. Zo kwam ik even later ook in de OR, waardoor je automatisch kaderlid werd. Toen ik later bij Mercurius solliciteerde, was dat een duidelijke pré…
De rest is geschiedenis, maar het is toch wel bijzonder dat Roolvink en een doorgewinterde VVD-er aan het begin van mijn vakbondscarrière stond…

Lodewijk de Waal

mei 2019