Het geheugen van de vakbeweging

Rob van Kesteren (Grafische Bond CNV) overleden

“Alles in het belang van leden, van werkenden”

Op 23 januari 2016 is Rob van Kesteren op 73-jarige leeftijd) overleden. Meer dan 30 jaar is hij actief geweest binnen de Grafische Bond CNV, als penningmeester en als voorzitter. Daarnaast is hij ook hoofdredacteur van het bondsblad Grafisch Orgaan. Zijn oud-collega’s Klaas Heinen en Dirk Swagerman herdenken hem.

Rob van Kesteren (1942-2016), oud-voorzitter Grafische Bond CNVRob van Kesteren (1942-2016), oud-voorzitter Grafische Bond CNV

Meer dan 30 jaar van zijn werkbare leven was Rob van Kesteren betrokken bij het CNV, waarvan 12 jaar als bondspenningmeester van Grafische Bond CNV en daarna nog ruim 13 jaar als bondsvoorzitter ervan. In de laatste periode was hij ook hoofdredacteur van het bondsblad Grafisch Orgaan. Op de voorpagina van de veertiendaagse uitgave van dit blad stond bij zijn hoofdartikel bijna altijd een door hen zelf gemaakte foto. Want fotograferen wan één van zijn grootste hobby’s.
Nooit was voor Rob het werk binnen de bond te veel. Menig avond en weekend was hij op het bondskantoor of thuis achter zijn bureau te vinden en ontelbare uren heeft hij doorgebracht achter zijn schrijfmachine en later zijn pc. Soms tot vervelens toe van zijn gezin, maar voor Rob kwam vaak de bond en met namen de belangen van de leden op de eerste plaats.
Gedurende zijn periode als voorzitter van de Grafische Bond CNV was Rob ook lid van het bestuur van de CNV Vakcentrale. Vanuit die positie stuurde hij mee in het beleid van de vakcentrale en bepaalde hij mede de sociaaleconomische agenda van Nederland. In het belang van zijn leden en alle werkenden in Nederland.
Na de fusie van de Grafische Bond CNV met CNV Dienstenbond per 1 januari 1995 maakte Rob zich verdienstelijk via tal van functies in vertegenwoordigingen vanuit de CNV Vakcentrale. 
Formeel is Rob in 2002 van zijn welverdiende pensioen gaan genieten, maar dit betekende niet dat hij niet langer betrokken was bij het werk van het CNV. Hij bleef het CNV met veel inzet vertegenwoordigen in onder andere, tot het einde daarvan, de Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisaties (PBO). Alles in het belang van leden, in het belang van werkenden. Daar lag zijn hart.
Met veel respect en dankbaarheid kijken wij terug op de grote inzet van Rob voor zijn bond, voor zijn CNV.
Een onuitwisbaar kenmerk van Rob daarbij was: een man een man een woord een woord!
Klaas Heinen
Dirk Swagerman
Februari 2016