Het geheugen van de vakbeweging

Familie Stekelenburg in Johan Stekelenburgzaal, midden vooraan tweelingbroer Jan, op vrijdag 3 november 2017

Nazaten

Een beetje gek misschien dat ik als CNV’er een column schrijf over nabestaanden van FNV-coryfeeën. Maar toch ook weer niet want ik zit wel in het bestuur van de VHV. En dat bestuur heeft mee geadviseerd voor passende namen van de vergaderruimten in het Centraal Vakbondshuis in Utrecht. Ja, ik had dus niet veel te zeggen, hoewel ik de naam van Bram Buijs (voorzitter Bouw- en Houtbond FNV) genoemd heb, tja je bent bouwbestuurder of niet.

Gijs Wildeman

In dat nieuwe FNV-hoofdkantoor zat daarvoor Mediq een zorgverlener. Je kunt er niet omheen als je over de A2 Amsterdam-Utrecht v.v. rijdt. Zelf zag ik het hele gebouw vrijdag 3 november jl. We hadden een bestuursvergadering van de VHV. Wij zaten die morgen in de Willem Kraanzaal. Je ziet direct met wie je van doen hebt. Een mooie kunstzinnige foto aan de buitenkant en aan de binnenkant van de deur een persoonsbeschrijving. Willem Kraan 1909-1942 is de man van de Februaristaking in 1941. Hij nam stelling tegen de razzia’s van de Duitse bezetter tegen de Joden en organiseerde zo de grootste staking in oorlogstijd ooit.

De VHV en vooral Floor van Gelder uit het bestuur had deze dag de nazaten van de FNV-kopstukken uitgenodigd. Dit in nauwe samenwerking met Bianca Teeling van de FNV, verantwoordelijk voor de inrichting van het kantoor. De huisstijlpolitie werd ze genoemd, vertelde ze met pretoogjes en dat is maar goed ook zei ze, anders was het een ratjetoe geworden.

En zo stroomden ze binnen, de families Bode, Poppe, Van den Burg, Stekelenburg, Hendriks, Buijs, Van Hoek en nog veel meer. Bij de uitstekende lunch kwamen de verhalen al los. Zo hoorden we wat meer van een leven aan de privékant, met wel elke keer de conclusie dat de bond boven alles ging. Dan een rondgang in vijf groepen langs de vergaderzalen van de vernoemde vader, broer, zus, man, opa en vriendin. Ook langs bijvoorbeeld die van Cyrill Daal 1936-1982, de Surinaamse vakbondsbestuurder die voorzitter was van de Moederbond (de vakcentrale). Die het in 1980 durfde op te nemen tegen de coup van militairen onder leiding van Desi Bouterse.Dat paste niet in een democratisch rechtstaat. Daal organiseerde daar massastakingen tegen. Hij werd opgepakt en in 1982 op Fort Zeelandia in Paramaribo met 15 anderen in koelen bloedde vermoord (december moorden) Een proces tegen de schuldigen loopt nog, ook tegen dictator Bouterse die vreemd genoeg later democratisch president werd.

VHV-voorzitter Lodewijk de Waal spreekt de nazaten van degenen naar wie een zaal in het nieuwe FNV-kantoor is vernoemd toe, op vrijdag 3 november 2017

De nazaten zijn vereerd door de vernoeming. Meer nog, zelfs ontroerd door de foto en de omschrijving. Mieke Veenstra, vriendin van Co van den Born, las haar herinneringen aan deze bestuurster voor. Het kan zo in de nieuwsbrief. Een feest van herkenning en bewondering van de nazaten die tevreden huiswaarts gingen.

Wij van de VHV hadden die middag onze najaars-vriendenbijeenkomst in de Henri Polakzaal waar ook het ledenparlement van de FNV vergadert. Zevenhoog met een prachtig uitzicht over Utrecht en omgeving. Het zicht was wat nevelig en dat was maar goed ook anders waren we vast afgeleid van het onderwerp. ‘Vakbeweging en Robotisering, vriend of vijand’. Dat was namelijk ook hartstikke interessant.

Vrijdag 3 november 2017 een bijzondere dag van geschiedenis en toekomst van de vakbeweging.

Gijs Wildeman

november 2017

 

Zie verder: