Het geheugen van de vakbeweging

Jim Janssen van Raaij

VVCS-advocaat

In Den Haag is in februari 2010 VVCS urist van het eerste uur, Jim Janssen van Raaij, overleden. Hij is 77 jaar geworden.

Jim Janssen van Raaij, grondlegger van de internationale spelersvakbond FifProJim Janssen van Raaij, grondlegger van de internationale spelersvakbond FifPro

Jim Janssen van Raaij werd geboren in Nederlands-Indië en leefde tijdens de Japanse bezetting  in een jappenkamp. In 1946 keerde hij terug naar Nederland, studeerde rechten en vestigde zich later als advocaat in Rotterdam. In 1965 stond Janssen van Raaij aan de basis van de internationale spelersvakbond FIFPro. Bij de oprichtingsvergadering op 15 december van dat jaar werd Janssen van Raaij aangesteld als juridisch adviseur. In de jaren tachtig werd hij benoemd tot president van FIFPro, een functie die hij naast zijn politieke werkzaamheden, tot in 1992 zou bekleden. Namens de VVCS heeft Janssen van Raaij er onder meer voor gezorgd dat een voetbalcontract voortaan als een arbeidscontract werd gezien (het zogenaamde proces-Laseroms). Janssen van Raaij was ook verantwoordelijk voor de zaak-Koch, die tot gevolg had dat professionele sport voortaan als een economische activiteit werd gezien. Tevens was Janssen van Raaij samen met de FIFPro zeer nauw betrokken bij de voorbereiding van de uitspraak van het Europese Hof inzake Bosman, wat in 1995 ertoe leidde dat een speler aan het einde van zijn contract voortaan transfervrij was. In 1970 was Janssen van Raaij mede-initiator van het CFK, het pensioenfonds voor profvoetballers. Later bepleitte Janssen van Raaij voor de spelers een aandeel in de TV-rechten, een kwestie die nog altijd actueel is. In 1977 startte Janssen van Raaij zijn politieke loopbaan en twee jaar later reeds trad hij namens de christendemocraten toe tot het Europees Parlement, waar hij verdeeld over twee perioden (1979-1984 en 1986-1999), maar liefst achttien jaar lang lid van zou blijven. FIFPro secretaris-generaal en oud-VVCS-voorzitter Theo van Seggelen: ‘Jim Janssen van Raaij heeft zich vanaf 1965 ingespannen voor de Nederlandse en internationale profvoetballers. Hij heeft grote betekenis gehad voor de rechtspositie van de spelers. Ik heb hem in zijn jonge jaren leren kennen als een uitstekende jurist, die zes talen sprak. Hij is een leermeester geweest. Ik heb veel van hem opgestoken, zowel in politiek als in juridisch opzicht. Hij kwam altijd voor zijn mening uit en schroomde niet anderen van zijn ideeën te overtuigen. Spelers hebben veel aan hem te danken. Hij bleef tot het einde van zijn leven geďnteresseerd in de FIFPro en de VVCS. Bij de opening van het nieuwe FIFPro/VVCS-kantoor, in april 2005, behoorde hij tot de prominente genodigden en liet hij tijdens zijn speech weten trots te zijn op de ontwikkeling van de spelersvakbond’.