Hoe durven ze! De huidige crisis in Europa in perspectief gezet

Inleiding Peter Mertens

In december 2011 publiceerde Peter Mertens zijn boek: ‘Hoe durven ze! De Euro, de crisis en de grote hold-up’. Hierin beschrijft hij de sociale en politieke geschiedenis van de laatste decennia in Europa. Op 31 oktober laat hij aan de hand van een reeks voorbeelden zien wat er in Europa is veranderd.

Peter Mertens, inleider in collegereeks Voorwaarts en niet vergetenPeter Mertens, inleider in collegereeks Voorwaarts en niet vergeten

De bankencrisis begon in 2007/2008, maar de antwoorden op de crisis werden al eerder ontworpen door de Europese werkgeversvereniging: Round Table of European Industrialists. Zij stelden de agenda op die meer macht moest geven aan de vrije markt. En zij formuleerden de maatregelen die nu door de Europese Unie en de verschillende lidstaten aan hun burgers worden opgelegd in het kader van de crisisbestrijding. Voor ons is het van groot belang deze feiten te kennen, omdat ze ons helpen actuele ontwikkelingen, plannen, maatregelen te begrijpen en er een mening over te vormen.
Maar de huidige crisismaatregelen vragen vooral ook om een eigen antwoord van de vakbeweging. De vakbondsreactie op de crisis van de jaren ’30, was in België het ‘Plan de Man’ en in Nederland het ‘Plan van de Arbeid’. Het Plan van de Arbeid was een reactie op de massawerkloosheid en werd opgesteld door SDAP en NVV. In 1936 werd het plan ingezet bij grootschalige wervings-  en informatiebijeenkomsten. De vraag is nu: hoe zou de vakbondsreactie op de huidige crisis eruit moeten zien?
De inleiding van Peter Mertens is gehouden op donderdag 31 oktober 2013.