Het geheugen van de vakbeweging

Zoon van Hendrik Jan Woudenberg

De Nazi-leerling

De nazi-leerling vertelt het verhaal van Dick Woudenberg (1928), zoon van NSB-topman Hendrik Jan Woudenberg, commissaris van het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV) en leider van het Nederlandsch Arbeidsfront (NAF). Kees Woudenberg, zijn oom was bestuurder van de moderne meubelmakersbond en secretaris van SDAP en PvdA.

Vanaf zijn vroege jeugd kreeg Dick een eersteklas nazi-leerschool: hij zat bij de Nationale Jeugdstorm, was leerling van de Reichsschule en trok ten slotte als zestienjarige soldaat naar het front als lid van het beruchte SS-regiment Totenkopf.

Na de Duitse capitulatie belandde hij in een heropvoedingskamp en moest hij in het reine proberen te komen met zijn besmette verleden en dat van zijn familie. Hoe is het om in zo’n milieu op te groeien? Mischa Cohen sprak met Dick Woudenberg en dook in brieven, dagboeken en herinneringen. In De nazi-leerling legt hij het proces van vaak openlijke, soms sluipende indoctrinatie bloot. Dit boek toont de gevolgen van een radicale opvoeding: hoe de jonge Dick zich ontwikkelde tot een overtuigde nazi die bereid was te doden en gedood te worden.

Mischa Cohen, De Nazi-leerling (Atlas Contact 2017) 240 pagina’s, prijs € 21,99