Het geheugen van de vakbeweging

dossiers
Dossiers

Dossiers

Onder dossiers worden de hoofdthema’s van de historie van de vakbeweging aangeboden. Zie in de kolom hiernaast. De redactie heeft zijn best gedaan met de ogen van de bezoeker de informatie op de website te ordenen. Desondanks kan het zijn dat u niet vindt wat u zoekt. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn.

 • De redactie heeft het niet in het dossier ondergebracht waar u het verwacht.
 • Dan is het zinvol een zoekopdracht te doen. Dat kunt u op drie manieren doen.
  • U typt de zoekterm in de zoekbox rechtsboven in de navigatiebalk. Dan verschijnt er een pagina waarop de zoekresultaten zijn aangegeven in aflopende mate van belangrijkheid. De zoekmachine gaat ook over de oude VHV Nieuwsbrieven die in pdf-formaat op de website toegankelijk zijn.
  • U kunt ook uitgebreid zoeken. U klikt op geavanceerd zoeken dat na uw eerste zoektocht onder de zoekbox verschijnt. U kunt zo uw zoekvraag wat specifieker maken.
  • Een derde zoek mogelijkheid verschijnt als u op één van de rubrieken klikt in de linker navigatiebalk. Daarin kunt op op een andere wijze uw zoekvraag verbijzonderen dat u zo dicht mogelijk bij het gewenste resultaat brengt.
 • Er bestaat uiteraard ook de mogelijkheid dat de gewenste informatie (nog) niet op de website staat. Het geheugen van de vakbeweging is omvangrijk, maar slechts een klein deel is ervan gedigitaliseerd. De VHV heeft een programma om geleidelijk aan steeds meer delen ervan hier toegankelijk te maken.
 • Maar als het hier nog niet is, kan het wel digitaal toegankelijk zijn op andere websites, zoals die van het IISG, het KDC of het NDC. Hun digitale adressen treft u in de rechterkolom aan.

 • 19/09/2017

Prinsjesdag 1917

Prinsjesdag 1917 was een opmerkelijke dag. Koningin Wilhelmina ontbrak bij de opening van het parlementaire jaar…

Lees meer
 • 19/09/2017

Adri de Ruijter (1904-1971)

De Oostenrijkse vakbondshistoricus Marliese Mendel zocht met behulp van de VHV-redactie informatie over de bijna vergeten internationaal vakbondsbestuurder Adri de Ruijter. Bob Reinalda vond de gewenste informatie.

Lees meer
 • 19/09/2017

Staking in het onderwijs

Stakingen in het onderwijs zijn zeldzaam. De allereerste landelijke staking dateert van 1980, nog maar 35 jaar geleden. Daarvoor was staken het absoluut ‘not done’. Een terugblik bij het vooruitzicht van de aangekondigde stakingsdag op 5 oktober 2017.

Lees meer
Jeroen van Linge, schrijver van het Matglasbedrog
 • 19/09/2017

Het Matglas-bedrog

‘Het Matglasbedrog’ is een roman van Jeroen van Linge, FNV-kaderlid bij glasvezelfabriek NEG in Hoogezand. ‘We hebben de afgelopen drie jaar zoveel meegemaakt, dat we weleens tegen elkaar zeiden: “Je kunt er een boek over schrijven. Dat heb ik dus maar gedaan.”.

Lees meer
 • 05/09/2017

Duik in de geschiedenis van de vakbeweging in de IJmond

Lokaal FNV IJmond start op 19 september een serie ‘ontmoetingen met de geschiedenis van vakbeweging en sociale strijd in de IJmond’. Op zes achtereenvolgende bijeenkomsten worden de perioden belicht waarin arbeiders vorm en inhoud gaven aan de onderlinge solidariteit en de strijd voor bestaanszekerheid en tegen de knechting en uitbuiting.

Lees meer