Het geheugen van de vakbeweging

  • 19/10/2017

“Continuïteit Oost-Europese vakbeweging staat onder druk van politieke instabiliteit”

Leo Mesman, voormalig internationaal medewerker van de FNV, blikt terug op 25 jaar contacten met en in Oost-Europa. Zijn werk heeft hem de gelegenheid geboden de historische ontwikkelingen in het Europese werelddeel van nabij te volgen, de opkomst van Solidarnosc (1980), de val van de Berlijnse Muur (1989), het uiteenvallen van de Sovjet-Unie (1991) en bovenal de doorwerking ervan op de Europese en internationale samenwerking in de vakbeweging.

Lees meer
  • 04/10/2017

Robotisering – vriend of vijand?

VHV Vriendenbijeenkomst van 3 november 2017 Robotisering - Vriend of vijand? Robotisering lijkt een thema van de toekomst. Toch is...

  • 29/09/2017

Eerder weg om gezond actief te blijven

Langer werken? Bert Breij antwoordt in proefschrift werkgevers, politici en economen wat oudere werknemers werkelijk willen: eerder weg om gezond en actief te blijven!

  • 04/10/2017

Twentse vakbeweging – toen en nu

Themabijeenkomst VHV-werkgroep Twente. Dik Nas vertelt over de geschiedenis van de vakbeweging in Twente. Hij is de schrijver van het boek Het Twentse Model. Honderdvijfentwintig jaar vakbeweging in Enschede (1998). Na zijn inleiding gaan drie prominente vakbondsmensen in op de vraag hoe de vakbeweging het beste kan omgaan met de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Gijs Wildeman
  • 04/10/2017

Vakbondsspeld

Weblog Gijs Wildeman Vakbondsspeld Gouden CNV-speld Vanzelfsprekend had ik een mooi jasje aangetrokken. Een geel colbertje goed afstekend boven mijn...

Jeroen van Linge, schrijver van het Matglasbedrog
  • 19/09/2017

Het Matglas-bedrog

‘Het Matglasbedrog’ is een roman van Jeroen van Linge, FNV-kaderlid bij glasvezelfabriek NEG in Hoogezand. ‘We hebben de afgelopen drie jaar zoveel meegemaakt, dat we weleens tegen elkaar zeiden: “Je kunt er een boek over schrijven. Dat heb ik dus maar gedaan.”.

  • 19/09/2017

Adri de Ruijter (1904-1971)

De Oostenrijkse vakbondshistoricus Marliese Mendel zocht met behulp van de VHV-redactie informatie over de bijna vergeten internationaal vakbondsbestuurder Adri de Ruijter. Bob Reinalda vond de gewenste informatie.

Dossiers

Vrouwen aan het werk

Vrouwen aan het werk

De geschiedenis van vrouwenarbeid laat zich lastig samenvatten. De beroepsarbeid is gevarieerd, het ritme evenwel sterk gedicteerd door leeftijd en levensfase De weinige vrouwen die rond 1950 werken zijn vaak jong en hebben geen gezin. Ariadne Schmidt (IISG) beschrijft de ontwikkeling sinds het begin van de 19de eeuw.